Labdien cienījamie apmeklētāji!
Laipni lūdzu manā blogā. Šeit Jūs variet iepazīties un sīkāk uzzināt par bahāju ticību, par tās principiem un mērķiem. Variet apmeklēt bibliotēku un iepazīties ar bahāju ticības Svētajiem Rakstiem. Tāpat Jūs šeit atradīsiet norādes uz mājas lapām un bibliotēkām krievu un angļu valodās, kā arī variet noskatīties video un fotogrāfijas saistībā ar ticību.

четверг, января 14, 2010

Septiņu Bahai ticības līderu tiesas process Teherānā

ŽENĒVA, 12 . janvārī (BWNS). – 12.janvārī Irānā sākās tiesas process pret septiņiem ieslodzītiem Bahai ticības līderiem. Sākotnējie ziņojumi liecina, ka šajā tiesas procesā notiek neskaitāmi taisnīgas tiesas principu pārkāpumi..

„Mēs zinām, ka novērotājiem nav atļauts piedalīties tiesas sēdēs”, teica Diane Ala'i, Bahai ticības starptautiskās kopienas pārstāve Apvienoto Nāciju Organizācijā Ženēvā. „Mēs to uzskatām par necilvēcīgu apiešanos, ņemot vērā to, ka šie septiņi bahājieši tiek turēti cietumā tikai savas reliģiskās pārliecības dēļ, kas ir pilnīgā pretrunā ar jebkuriem cilvēktiesību standartiem”.

„Mēs zinām, ka pat advokāti tikai ar lielām grūtībām pierādīja savas tiesības piedalīties tiesas sēdēs, un faktiski divus gadus viņiem neļāva tikties ar apsūdzētajiem.

Tajā pašā laikā izmeklētājus no Izlūkošanas ministrijas un filmēšanas grupu ļaudis redzēja ieejam cietumā, tādējādi radot jautājumus par tiesas procesa patieso nolūku”, viņa teica.

Ala'i kundze piezīmēja, ka Irānas tīmekļa vietne, kas saistīta ar valsts televīziju, pirmdienas vakarā bija ievietojusi materiālu, kurā bija paziņots, ka tiesas process jau sācies, un uzskaitīti tie paši nepamatotie apvainojumi, kas bija izvirzīti pret šiem septiņiem bahājiešiem jau agrāk.

Oficiālās Irānas ziņu aģentūras ir paziņojušas, ka šos septiņus bahājiešus apsūdz „spiegošanā Izraēlas labā, svētu reliģisku principu nozākāšanā un propagandā pret Islāma Republiku”. „Visas šīs apsūdzības ir pilnīgi nepamatotas”, teica Ala'I kundze.

Tiesas procesam bija jānotiek jūlijā, tad augustā un beidzot oktobrī, bet tas katru reizi tika atlikts. Decembrī advokātiem paziņoja, ka ir noteikts jauns datums 12. janvārī.

„Katrā ziņā visi šie fakti norāda, ka šajā tiesas procesā ir daudz pārkāpumu, tas ļoti līdzinās tām tiesas izrādēm, kas pēdējos mēnešos ir rīkotas Irānā”, viņa teica.

Šie septiņi bahājieši ir Fariba Kamalabadi kundze, Jamaloddin Khanjani kungs, Afif Naeimi kungs, Saeid Rezaie kungs, Mahvash Sabet kundze, Behrouz Tavakkoli kungs un Vahid Tizfahm kungs.

Visus, izņemot vienu no šīs grupas, apcietināja 2008. gada 14. maijā viņu mājās Teherānā. Sabet kundzi apcietināja 2008. gada 5. martā, kad viņa atradās Mašhedā, Irānā. Kopš tā laika viņi atrodas Teherānas Evinas cietumā, pavadot pirmo ieslodzījuma gadu bez oficiāli izvirzītām apsūdzībām un bez iespējas sazināties ar advokātiem.

„Lai kāds būs tiesas procesa iznākums, ir skaidrs, ka šo septiņu nevainīgo cilvēku tiesāšana nozīmē visas Bahai reliģiskās kopienas tiesāšanu ar mērķi vēl vairāk iebiedēt un izstumt no sabiedrības Irānas bahājiešus tikai tāpēc, ka viņiem ir atšķirīga reliģiskā pārliecība no to cilvēku pārliecības, kas ir pie varas”.

Ala'i kundze piezīmēja, ka bahājiešu vajāšana Irānā 2009. gadā kļuva arvien intensīvāka. Pašlaik apcietinājumā atrodas 48 bahājieši, un visā valstī daudzu bahājiešu mājās ir notikusi kratīšana, personīgā īpašuma konfiskācija un atkārtoti aresti. Kopš pagājušā gada marta ap 60 bahājiešu ir bijuši apcietināti un ieslodzīti cietumā uz laiku, sākot ar vienu diennakti līdz vairākiem mēnešiem.

Комментариев нет: